11 Ιουλίου 2022

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗ (1957-2022)

Το περασμένο Σάββατο, 9 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη στον Ιερό Ναό μας, ο οποίος ήταν ενορίτης μας. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε με τη συμμετοχή αρκετών ιερέων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενώ παραβρέθηκαν συμπροσευχόμενοι, μετέχοντας και στο μνημόσυνο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, και πλειάδα άλλων ιερέων, φίλων και γνωστών του μακαριστού π. Αδαμαντίου.

Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε – στην εξόδιο ακολουθία του στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών εκεί ειπώθηκαν τα δέοντα για τον μακαριστό – ότι ο π. Αδαμάντιος υπήρξε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ψυχίατρος, συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων, υπεύθυνος του Ιδρύματος για την Ποιμαντική επιμόρφωση των κληρικών, ενώ συχνά η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας τον απέστελλε σε συνέδρια και συνάξεις του εξωτερικού προς εκπροσώπησή της.

Πέραν των ανωτέρω, το σημαντικότερο εξ όλων είναι το γεγονός ότι ο κοιμηθείς π. Αδαμάντιος υπήρξε άνθρωπος βαθιάς πίστεως στον Χριστό, αληθούς ταπεινώσεως και γνήσιας αγάπης προς τον πονεμένο κατεξοχήν συνάνθρωπο, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα κατά τη δύσκολη περίοδο της τελευταίας πενταετίας της ζωής του, όπου με υπομονή όχι την τυχούσα αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα της υγείας του. Άγγελος κυριολεκτικά σε όλη την πορεία του δίπλα του μέχρι το τέλος του ήταν η σεμνή και σοφή πρεσβυτέρα του Ζαφειρία, καθηγήτρια θεολόγος, βοηθούμενη και αυτή από τα ευγενικά τέκνα τους, τη Χρυσή, τον Γιώργο και τον Νικόλαο.

Είμαστε βέβαιοι για έναν τέτοιο άνθρωπο πίστεως και προσφοράς σαν τον π. Αδαμάντιο ότι ήδη αναπαύεται εν χώρα ζώντων, μέσα στην αγκαλιά του αγαπημένου Κυρίου του.